вход, регистрирай се

Цитати на dgroicheva

Общо 5 цитата от 3 заглавия.

"...за самия себе си аз бях като непоносим спътник, когото човек намира в купето си още в началото на дълго пътешествие. Купето е от стар тип, без връзка с другите купета, влакът ще спре едва в края на пътуването; следователно пътникът е принуден да седи с омразният спътник до последната спирка."
из Скука от Алберто Моравия
от dgroicheva, 25.09.12 в 21:26, Рейтинг: 0
И тъй, в началото бе скуката, обикновено наричана хаос. Отегчен от скуката Бог създал земята, небето, водата, животните, растенията, Адам и Ева; те на свой ред се наскучали в рая и изяли забранения плод. Бог се отегчил от тях и ги изгонил от Едема; Каин, отегчен от Авел, го убил; Ной се отегчил малко повече и измислил виното; Бог, отново отегчен от хората, разрушил света с потоп; но потопът на свой ред толкова му доскучал, че Бог върнал хубавото време на земята...скуката от езичеството породила християнството; скуката от католицизма- протестанството; като се наскучали в Европа хората открили Америка...
из Скука от Алберто Моравия
от dgroicheva, 25.09.12 в 21:16, Рейтинг: 0
"И в душевния, както във физическия живот има вдишване и издишван: душата има нужда да поема чувствата на друга душа и да ги усвоява, за да ги върне обогатени. Без това прекрасно човешко явление няма живот за сърцето, то остава без въздух, страда и залинява."
из Йожени Гранде от Оноре дьо Балзак
от dgroicheva, 21.08.12 в 14:05, Рейтинг: 0
"Госпожа Сибо бе стигнала на възраст, когато този род жени са принудени да се бръснат. А нима това не означава, че тя беше четиридесет и осем годишна? Мустакатата портиерка е най-сигурната гаранция за ред в дома."
"Музиката беше неговата професия, а има ли човек, който да обича професията си, от която се прехранва?"