вход, регистрирай се

Цитати на leonoel

Общо 11 цитата от 3 заглавия.

"На практика потребностите на населението винаги се подценяват, в резултат на което съществува хроничен дефицит на половината стоки от първа необходимост — на това обаче се гледа като на преимущество. Дори облагодетелстваните групи се държат умишлено почти на ръба на нищетата, защото общото състояние на недоимък увеличава значението на дребните привилегии и така усилва различията между групите. "

из 1984 от Джордж Оруел
от leonoel, 21.12.11 в 8:35, Рейтинг: 1
"Обичаш ли някого, ти просто го обичаш и нямаш ли какво друго да му дадеш, пак му даваш обич. "
из 1984 от Джордж Оруел
от leonoel, 21.12.11 в 8:34, Рейтинг: 7
"Правоверността не означава мислене, а липсата на необходимост от мислене. Правоверността е безсъзнателност. "
из 1984 от Джордж Оруел
от leonoel, 21.12.11 в 8:33, Рейтинг: 2
"Никой подарък не е в състояние да ти върне обичта на човека, когото си лишил от личното му самоуважение."

"Доброто възпитание е може би онзи външен заглушител, който не дава да се разбере, че ти се пръска сърцето"
из На изток от Рая от Джон Стайнбек
от leonoel, 24.11.11 в 12:19, Рейтинг: 2
"Зная, че понякога прибягваме до лъжата от доброта. Но не вярвам това да носи добро. Болката от истината е бърза и отминава, докато бавното разяждащо страдание от лъжата никога не изчезва, като вечно кървяща рана."
из На изток от Рая от Джон Стайнбек
от leonoel, 24.11.11 в 12:19, Рейтинг: 3
"Дали човек ще открие в децата си добро или зло, то ще бъде само онова, което сам е посадил у тях, след като се пръкнат от майчината си утроба."
из На изток от Рая от Джон Стайнбек
от leonoel, 24.11.11 в 12:18, Рейтинг: 2
"А каква свобода биха могли да притежават мъжете и жените, ако не бяха постоянно лъгани, измамвани, поробвани и тероризирани от телесната си страст! Единствен недостатък на такава свобода е, че без нея човек би изгубил всичко човешко и би се превърнал в чудовище."
из На изток от Рая от Джон Стайнбек
от leonoel, 24.11.11 в 12:18, Рейтинг: 1
„И настана времето на Адам, защото той беше Царя. И властва до деня, в който волята му да бъде цар го напусна. Тогава той умря и нахрани по-силните от него. Защото цар винаги е най-силният — непобедим не само заради силата си, а заради хитростта, късмета и силата, взети заедно.
Цар сред плъховете.”
из Цар плъх от Джеймс Клавел
от leonoel, 24.11.11 в 12:16, Рейтинг: 3
„Царя остана последен.
— Какво чакаш, качвай се де! — изръмжа сержантът.
Царя не помръдна. Тогава сержантът нервно захвърли пурата и го смушка:
— Ей, ти, ефрейторът! Хайде, размърдай си мръсния задник!
Царя излезе от вцепенението си.
— Слушам, сержант! Извинявайте, сержант!
Той покорно се качи в камиона и единствен остана прав. Около него развълнуваните мъже оживено разговаряха, но никой не му обръщаше внимание. Никой не го забелязваше. Двигателят изрева, Царя се хвана за задния капак и камионът потегли сред облак прах — праха на Чанги.
Питър Марлоу се втурна след него и вдигна ръка да помаха на приятеля си, но Царя не се обърна назад. Той никога не се обръщаше назад.
Питър Марлоу остана там, пред главния портал на Чанги, и самотата го задави. „
из Цар плъх от Джеймс Клавел
от leonoel, 24.11.11 в 12:16, Рейтинг: 4
"Слушай какво, моето момче. На този свят съществува понятието чест. Когато вършиш работа с един човек, казвай му само истината и тогава той също е длъжен да ти казва истината, иначе не би имал чест. Защитавай другите така, както очакваш те да защитят теб. Ако видиш, че човек няма чест, не се свръзвай с него, защото ще те опетни. Запомни, че има хора с чест и хора без чест. Има чесни и безчестни пари."
из Цар плъх от Джеймс Клавел
от leonoel, 24.11.11 в 12:14, Рейтинг: 2
"Вярно е, и честта има степени, но човек защитава само едни принципи. Постъпи, както намериш за правилно. Избери си позиция в живота. За определени неща човек трябва да сам да взема решение. Знам, понякога е необходимо да се приспособяваш към обстоятелствата. Но, моля те, пази себе си си съвестта си, защото никой друг няма да те пази, и знай, че в даден момент едно погрешно решение може да те унищожи по-сигурно и от куршум."
из Цар плъх от Джеймс Клавел
от leonoel, 24.11.11 в 12:14, Рейтинг: 2