вход, регистрирай се

Цитати

Въведени са общо 9775 цитата от 2408 заглавия.

Страници:  1 2 3 4 5 6 7 >  Последна

Честна дума, аз поддържам, че робията на луизианския чернокож не е тъй унизителна, както игото на белия плебей в Англия. Бедният къдрокос илот е жертва на завоевание и може да претендира, че стои в почетните редици на военнопленниците. Той не е пожелал собственото си робуване, докато ти, бакалино, месарю и хлебарю… да, и ти, прекрасен мой градски търговецо, който се ласкаеш от мисълта, че си свободен гражданин — вие доброволно сте станали роби; вие сте верни на политическата шмекерия, която ежегодно отнема половината от плодовете на вашия труд; която ежегодно изисква няколкостотин хиляди души от вашата класа да отидат в изгнание, та да не гангренясате и да не умрете всички като цяло. И всичко туй дори без да роптаете. Не, още по-лошо — вие сте винаги готови да викате „Разпни го!“, ако някой се опита да се противопостави на това положение, винаги сте готови да прославяте всеки човек и всяко предложение, което заякчава оковите ви с още един нит!

Дори сега, когато пиша, човекът, който най-малко ви обича — този, който в течение на четиридесет години, всъщност през целия си живот, е бил ваш планомерен враг, — е най-обичаният измежду всички ваши управници!
из Квартеронката от Майн Рид
от se7en, 27.05.20 в 3:11, Рейтинг: 0
Креол — „Креол“ е понятие, което често се бърка дори и от англо-американците. Някои смятат, че креолът е човек със смесена кръв. Не е така. Креолът е потомък на французи, но роден в Америка. Неговият синоним „криоло“ се употребява в цяла Латинска Америка по отношение на хора от испанско потекло, но родени в Америка, деца на испанци от стара Испания. Французкото „креол“ и испанското „криоло“ означават съответно французин и испанец, както „янки“ значи англичанин. „Креол“ и „криоли“ значат „местен жител“.
из Квартеронката от Майн Рид
от se7en, 27.05.20 в 3:02, Рейтинг: 0
В обноските й нямаше грубост, а безгрижие на девойка, весела като лятото и волна като хвърчаща паяжинка.
из Квартеронката от Майн Рид
от se7en, 27.05.20 в 2:55, Рейтинг: 0
Дерби — годишни конни надбягвания, специално в Епсъм, Англия, наречени тъй по името на основателя им граф Дерби.
из Квартеронката от Майн Рид
от se7en, 27.05.20 в 2:45, Рейтинг: 0
Не вярвам в живописността на нищетата. Не може да ме трогне романтиката на дрипите.

И въпреки това именно копнежът за романтика ме накара да напусна своя дом. Бленувах за поетичното и живописното, понеже бях тъкмо в онази възраст, когато човек дълбоко вярва, че те съществуват. Ех! Още не съм се отървал от тази вяра. Сега съм по-стар, ала още не е настъпил за мене часът, в който ще загубя своите илюзии, нито пък някога ще настъпи. Има романтика в живота, това не е лъжа. Тя не живее в изтърканите форми и детинските церемонии на светските салони, нито пък може да се види в блестящите парадни облекла и шумните детинщини на царския двор. Звездите, ордените и званията са смъртоносни за нея, червеното сукно и плюшът я убиват.

Другаде е нейното убежище — всред величествената и възвишена природа, макар и не само там. Тя се среща както в полето, в гората, по скалите, край реката и в планината, така и по многолюдните улици на търговския град. Нейното убежище са човешките сърца — сърца, които туптят от възвишени пориви, гърди, в които пламтят благородни стремежи към Свобода и Любов!
из Квартеронката от Майн Рид
от se7en, 27.05.20 в 2:11, Рейтинг: 0
Бащата на водите — поетично обръщение към Мисисипи — по индиански маниер. Самата дума Мисисипи е индианска (от езиците на племената чипеуа и крии), съставена от „миси“ или „мичи“ — велика, и „сипи“ — река.
из Квартеронката от Майн Рид
от se7en, 27.05.20 в 2:06, Рейтинг: 0
Светът е погрешно устроен, кралете трябва да изтърпяват понякога собствените си закони и по този начин да се научат на милост.
из Принцът и просякът от Марк Твен
от se7en, 26.05.20 в 22:13, Рейтинг: 0
Титлата ми е глупава и празна, но все пак е нещо, че я заслужих, защото сигурно е по-голяма чест да си въображаем рицар в неговото въображаемо царство, отколкото да си жалък граф в някое от истинските кралства на земята.
из Принцът и просякът от Марк Твен
от se7en, 26.05.20 в 22:13, Рейтинг: 0
Човек не предава този, когото е обичал.
из Принцът и просякът от Марк Твен
от se7en, 26.05.20 в 22:12, Рейтинг: 0
изпитвам най-голяма почит към верските задължения на всеки човек, колкото смешни и да са те, и не би ми дало сърце да подценя дори събрание на мравки, които боготворят някоя отровна гъба...
из Моби Дик от Херман Мелвил
от NeDa, 25.05.20 в 19:57, Рейтинг: 0
Този остров не е отбелязан на никоя карта; действително важните места изобщо не са отбелязани никъде.
из Моби Дик от Херман Мелвил
от NeDa, 25.05.20 в 18:40, Рейтинг: 0
Така е по време на път, тоест плаване. Преживяваш лошо време и мислиш, че всичко е отишло по дяволите, и тогава отново всичко някак си се разрешава и отново всичко става както трябва, а често и по-добре, чак до следващото изкушение.
Слънцето никога не е толкова хубаво, каквото е след буря.
седим до огъня и пушим, на изток хоризонтът леко поруменява като срамежлива булка, а от реката бавно се вдига пара, превръщайки се в мъгла като каша, която слънцето като позаякне и се вдигне на крака, ще засмуче в небето.
Не може да дадеш на някого собственото си сърце, разполовено още от ранно детство.
множество капачки от бирени бутилки, стъпкани в меката земя като метални миди
Сава е като гръбнак на Балканския полуостров, който с леко преувеличение би могъл да се нарече субконтинент с оглед на всичко - брой държави, народи, култури, история, митове, религии, войни, омраза и любов.
Искам само да падне завесата на тази сцена.
Един македонски философ е казал, че човешката душа има форма на полуостров. От три страни се стреми към открито море и приключения, а с една страна - към суша и сигурност.
Фармацевтичната индустрия е най-големият наркокартел на земното кълбо, който държи целия свят в шепите си, и тя е онази, която нещо банално като марихуаната да се легализира.
За всички ни е добре да се поотпуснем понякога. Добрата жена се чувстваше през целия ден щастлива и доволна от снизхождението, което бе проявила към един скитник, а кралят беше също доволен от себе си, загдето бе проявил любезност и скромност към една проста селянка.
из Принцът и просякът от Марк Твен
от se7en, 24.05.20 в 4:31, Рейтинг: 0
Страници:  1 2 3 4 5 6 7 >  Последна