вход, регистрирай се

Журнал

За всички интернет лумпени в book-log.net

на 21.06.2013 в 8:31 от Блум

Едно политически обременено изказване, което можеби бих изтрил, ако не беше мое (демокрация, а):

В момента едни, дето са загубили изборите, се държат така, сякаш са ги спечелили с огромна преднина и малцинството сега, видиш ли, има изгоден случай да слага камъчета под гумите на влака. Това е поведение на едни зле възпитани деца, които имат нужда да бъдат напляскани и (колкото и да е лоша практика) публично унижени, за да имат едно наум, че мама и тати, когато кажат нещо, трябва да се слуша.

И още, не се превръщайте в гадове, само защото трябва да се разправяте с такива. Усмихвайте се, това е най-лошото, от което онези се опасяват. Всяка усмихната физиономия, която те виждат, ги обезвластява много повече от всичко друго. Бъдете внимателни и не се отказвайте, пътят е само един. Пък след това ще видим. Всяка честна секунда е по-хубава от 100 години живот в безсъвестност.

Още нещо, най-политически обременено: Българският социализъм е фалшив, БСП и ДПС не са никакви (социалистически) партии, а най-обикновени икономическо-криминални структури, профилирани във властта. Разбира се и ГЕРБ също, но те поне не претендират за никакъв вид "социализъм". Оттам и изказването "Аз гласувах за БСП (или ДПС), защото съм социалист" звучи като "Обичам да се храня здравословно, затова ям само в Макдоналдс". Не го правете бе хора, изглеждате странно и прецаквате себе си и другите около вас.

И последно, какво мислите за това да има горна възрастова граница за гласуване, примерно 60? (Не, това не е дискриминация, защото всички имат право да гласуват, просто не през целия си живот). Аз лично не мисля, че трябва баба Савка (от апартамента отсреща, на близо 90, активен борец и тъмночервена номенклатура) да решава бъдещето на сина ми (на 14 месеца, също активен борец, но за бебешки права и кльопачка).

 

 

От: Илиана, на 21.06.2013 в 14:20
Мисля, че трябва първо всеки да мине на психо тест и тогава да му бъде отсъдено да има правото на глас. : )
От: Блум, на 21.06.2013 в 16:03
Знаеш каква невероятна богата почва за корупция има в тази саксия :)
От: soul, на 25.06.2013 в 23:13
Не само горна възрастова граница, а и задължителен образователен ценз. Така ще се пресеят не само споменатите баби, а и тези, които не могат да си напишат името (но пък знаят къде точно да слагат кръстчета). Мили са ми демокрацията и равноправието, но бъдещето на децата ми ми е някак по-мило. :)
От: Блум, на 26.06.2013 в 9:20
За образователния ценз, звучи някак логично, но не мисля че има начин да стане. Може лесно да бъде тълкувано като дискриминация. Хората без образование също работят, плащат данъци, участват в икономиката. Опасно е когато обезгласиш една немалка част активно население, още повече това, че са без образование ги прави много податливи на всякакви нездрави влияния, например "Пролетарии от всички страни..". Така стават ГРЕШКИТЕ.
Ако се приеме такова нещо, държавата става много лесна плячка за правозащитни организации, което ще компрометира цялата промяна в кодекса.
Иначе много ясна идея, просто не мисля че е практически приложима.
Много по-редно ми се струва държавата не да изолира неграмотните, а да ги ограмотява, така че да има силно и отговорно население на което може да разчита за да изгражда и подкрепя демоктацията. Ама де тоя келипир.. много зор, а всички ги мързи.
От: Блум, на 27.06.2013 в 22:19
Знам, че има много добри неща, написани по въпроса, но ето едно наистина добро нещо.
» Добави коментар